Balkanlar, tarih boyunca çeşitli nedenlerle bir cazibe merkezi olma özelliğiyle ön plana çıkmıştır. Fakat aynı zamanda yine bu özelliğinden dolayı büyük çatışmaların yaşandığı bir coğrafya olmuştur.
Osmanlı sınırları içinde bulunduğu dönemlerde tıpkı Kafkaslar ve Orta Doğu gibi Türk ve Müslüman kimliğinin yayıldığı ve geliştiği bir alan olmuştur. Bugün resmî sınırlarımızın dışında kalmış olması Balkanlarla tarihsel ve kültürel birlikteliğimizin mahiyetinin araştırılmasını daha fazla önemli hâle getirmiştir. Bugün bölgede yaşamaya devam eden Türk ve Müslüman topluluklar Türkiye’ye bir gönül bağıyla bağlı oldukları gibi, Türkiye’de yaşayan insanların da Balkanlarla olan gönül bağı devam etmektedir.
Bu anlamda Sakarya şehri de Balkan göçmenleri için önemli bir merkez olup, tarihsel göç süreçleriyle şekillenmiş çok kültürlü bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda, akademik, ekonomik ve kültürel işbirlikleri açısından Balkanlarla olan bağlarını korumakta ve geliştirmektedir. Bu nedenle, Sakarya ve Balkanlar arasındaki ilişki de tarihsel miras, kültürel etkileşim, akademik işbirlikleri ve ekonomik bağlantılar açısından güçlü ve derin köklere sahiptir.
İşte bu önemi ve manevi değerinden dolayı özelde Sakarya, genel anlamda Türkiye ile Balkan coğrafyası arasında bulunan ortak tarihsel ve kültürel bağların mahiyetinin araştırılması da son derece kıymetlidir. Bu amaçla Türkiye’nin belli başlı bazı üniversitelerinde enstitü ve araştırma merkezleri kurulmuştur. Sakarya Üniversitesi Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SABAMER) de bu alanda kurulan ilk araştırma merkezlerinden biridir. Merkezimiz, Üniversiteminiz hedefleriyle uyumlu şekilde; gerek topluma katkı noktasında ve gerekse bilimsel çalışmalar konusunda faaliyetlerini sürdürmektedir.